27 Eylül 2006

Entegre Kampanyalar Devri

Dünya ekonomisinin yakın zamanda yavaşlamaya veya soğumaya başlayacağına yönelik endişeler gün geçtikçe daha da artmakta ve bu yöndeki beklentiler her geçen gün kuvvetlenmektedir. Dünya piyasası içerisindeki gelişmelere karşı ekonomisi en hassas ülkelerden biri olan Türkiye’nin bu gelişmeler karşında etkilenmemesi kaçınılmaz ve nasıl, ne kadar etkileneceğini de tahmin etmek zor, bekleyip göreceğiz. Diğer taraftan ülkemizin gündeminde olan seçim, AB görüşmeleri vs. bütün bu gelişmelere eklendiğinde, ekonomimiz de sorunların çıkacağı kaçınılmaz olacaktır. Bu işin ekonomi kısmını bir kenara bırakalım ve bu gibi dönemlere şirketler açısından bakalım.
Böyle dönemlerin şirketler üzerindeki en büyük etkisi tüketimin azalmasıdır. Gelirleri azalan şirketlerin ilk yaptıkları icraat ise en kolay yol olan giderlerin kısılmasıdır. Geçtiğimiz kriz döneminde, krizin fırsata dönüştürülmesi için reklam verilmesi gerektiğini, reklam gelirleri azalan medyamız ortaya atmış ve bunu bir kampanya haline dönüştürmüştü. Şurası da bir gerçektir ki o dönemde medya kendisini çok iyi bir biçimde pazarlamıştır. Medya’nın stratejisinin doğru ve başarılıydı. Ancak kriz döneminde reklam verenler için aynı şey geçerli oldu mu acaba. Bu konuda kesin bir veriye sahip değilim fakat sonuçların çok başarılı olduğunu düşünmüyorum. Kriz zamanında kaç marka doğmuş ki veya bu zamanda kaç tane başarı öyküleri yazılmış. Herkes post, can derdinde.
İşte bu gibi dönemler için benim naçizane önerim Entegre Kampanyaların yapılması. Asıl ve esas fırsatın bu olduğunu düşünüyorum. Bu kampanyalar bardak, tabak, çanta, puan, bonus vs. verme gibi basit bir şey değil.Ne midir benim düşündüğüm Entegre Kampanyalar.
Pazarlamanın, reklamın, satışın, iletişimin, insan kaynaklarının, internetin, teknolojinin, vs. bir çok dalın, konunun hem birbirlerini destekledikleri, hem de ana bir kampanyayı destekledikleri Entegre Kampanyalardan bahsediyorum. Şöyle bir örnek vereyim. Bir şemsiye düşünün ve bu şemsiye bizim oluşturduğumuz kampanyamız, şemsiyenin her bir teli ise bu şemsiyeyi tutacak bir dal. Tellerin arası ise bu dalların birbirine bağlandığı konular. Tüm bu konular ve dallar ise Entegre Kampanyayı oluşturacak. Parçaların toplamı kampanyayı oluşturacak. Ana hedefin altında her bir dalın alt hedeflerini belirleyerek farklı taktiklerle, farklı sosyal paydaşlara ulaşılmasına imkan veren Entegre Kampanyalar ile bütünleşik bir sinerji yaratmak mümkün olacaktır. Şimdilik kısaca bu kadar… Sanırım anlatabildim… Olmazsa şemsiyeyi düşünün…
Bu da benden bir öneri… Aklınızın bir kenarında bulunsun…

1 Comments:

At 1:03 ÖÖ, Blogger Unknown said...

Sevdiklerinle Beraber

Mutlu ve Huzurlu

Bayramlar

 

Yorum Gönder

<< Home